Facebook’tan Dijital Para: Libra

By | 21 Haziran 2019

Facebook, hakkında sayısız spekülasyonun yapıldığı, dijital parasını nihayet tanıttı: LibraCoin. 2020’de piyasaya çıkması planlanan ve Facebook’un Messenger, WhatsApp ve Instagram gibi popüler servislerine entegre edilecek ve bu uygulamaları kullanan milyarlarca abone tarafından kullanılabilecek.

Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg, paylaştığı mesajda, dünya genelinde 27 kuruluşla, kar amacı olmayan Libra Birliği’ni kurmak ve Libra adında yeni bir para birimini piyasaya sürmek için bir araya geldiğini duyurdu. Zuckerberg’ün, Libra’yı bir kriptopara değil “yeni bir para birimi” olarak tanımladığının ve Libra’dan dijital para olarak bahsettiğinin altını çizelim.

Zuckerberg mesajında, Libra’nın misyonunu dünya genelinde milyarlarca insanın kullanacağı basit bir global finansal altyapı oluşturmak olarak açıkladı. Libra, mobil telefon kullanıcılarını, özellikle de banka hesabı olmayan veya finansal servisleri kullanamayanları hedefliyor.

Libra, Calibra adı verilen dijital cüzdanda saklanacak ve aynı zamanda 2020’den itibaren Facebook, Messenger, Whatsapp ve Instagram ile entegre olarak doğrudan uygulamaların içerisinden kullanılabilecek.

Libra Nedir?

Libra, güvenli, ölçeklenebilir ve güvenilir bir blokzincir üzerine kurulmuş, değeri korunan varlıklardan oluşan bir rezerv tarafından desteklenen ve bağımsız Libra Birliği tarafından yönetilen bir para birimidir. Üretilen her Libra’nın karşılığı, değerini koruyabilmesi için, nakit, kısa vadeli bonolar ve yüksek fiyat dalgalanmalarına sahip olmayan diğer değerli varlıklardan oluşan bir sepette rezerve edilecek. Bu sepet Libra’nın fiyatını korumayı amaçlıyor ancak Libra, fiyatı sabit kriptoparalara gibi bir sabit fiyat garantisine sahip olmayacak. Libra’nın fiyatının, döviz kurlarında olduğu gibi düşük fiyat dalgalanmaları ile belirleneceği öngörülüyor.

Açık kaynaklı Libra blokzincir üzerine kurulan Libra, dünya genelinde tüm kullanıcıların finansal ihtiyaçlarını, düşük ücretlerle karşılamayı ve her an erişilebilir olmayı amaçlamaktadır.

Libra Birliği Nedir?

Libra Birliği, merki İsviçre’nin Genova şehrinde olan bağımsız, kar amacı olmayan bir organizasyondur. Bu organizasyonun amacı, ağı işletmek için gerekli koordinasyonu ve yönetimi sağlamak, finansal oluşumu desteklemek için gerekli çalışmaları yürütmek ve öncülük etmektir.

Libra Birliğinin Üyeleri Kimlerdir?

Libra’nın şu an 28 üyesi bulunmaktadır. 2020’ye kadar birliğe dahil olan üyelerin 100’e yaklaşması bekleniyor.

  • Ödeme Sistemleri (5): Mastercard, PayPal, PayU (Naspers’ın fintech kolu), Stripe, Visa
  • Teknoloji ve Dijital Pazaryerleri (8): Booking, eBay, Facebook/Calibra, Farfetch, Lyft, MercadoPago, Spotify, Uber
  • Telekominikasyon (2): Iliad, Vodafone Group
  • Blokzincir (4): Anchorage, Bison Trails, Coinbase, Xapo Holdings Limited
  • Risk Sermayesi (5): Andreessen Horowitz, Breakthrough Initiatives, Ribbit Capital, Thrive Capital, Union Square Ventures
  • Kar amacı olmayan çok uluslu organizasyonlar ve akademik kuruluşlar (4): Creative Destruction Lab, Kiva, Mercy Corps, Women’s World Banking